بهترین مدل های کابل آلومینیوم
آلومینیوم (Al) یکی از رایجترین عناصر فلزی است. پس از عناصر اکسیژن و سیلیکن سومین عنصر فراوان موجود روی کره زمین میباشد. همچنین حدود 8 درصد از وزن پوسته زمین را نیز تشکیل میدهد. کابل آلومینیوم سالهاست که در صنعت برق و سیم و کابل مورد استفاده قرار میگیرد. کابلهای آلومینیومی مانند کابلهای مسی انعطافپذیر نیستند، بنابراین بیشتر به صورت جامد و رشتهای هستند. رایجترین نوع کابل برق آلومینیومی، کابل آلومینیومی رشتهای است. این کابل شامل چندین رشته از سیمهایی با قطر کوچک است که به یکدیگر تابیده شدهاند و انعطافپذیری بیشتری نسبت به کابلهای آلومینیومی هسته جامد دارند.
کابلهای آلومینیومی رشتهای اغلب با روکش PVC یا لاستیکی عایقبندی میشوند تا از آسیب آب و خوردگی محافظت کنند. آنها همچنین میتوانند قلع شوند. یک لایه نازک از پوشش قلع روی سطح خود دارند که رسانایی آنها را بهبود میبخشد و طول عمر آنها را بیشتر میکند. کابل برق آلومینیومی به دلیل سبک وزن بودن و توانایی مقاومت در برابر جریانهای ولتاژ بالا بدون شکستن در طول زمان، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. کابلهای آلومینیومی برای سیم کشی برق و در شبکههای انتقال و توزیع شبکههای شهری کاربرد دارند. همچنین برای سیم کشی در چندین صنعت از جمله ساخت و ساز ساختمان، سیم تلفن، هواپیماسازی و غیره استفاده میشوند.
طبق استانداردهای بین المللی، کابل آلومینیومی را میتوان برای سیمهایی با اندازههای 10 میلیمتر مربع و بالاتر با عایقهای مختلف مانند PVC، XLPE و غیره استفاده کرد. کابلهای آلومینیومی همچنین برای سارقان ضایعات، فلز جذابی نیستند. رسانایی کابل آلومینیومی کمتر از هادیهای مسی است، بنابراین باید در طولهای توصیه شده دقت نمایید، زیرا افت ولتاژ کمی بیشتر از کابلهای مسی است. در حین استفاده از کابلهای آلومینیومی در داخل پانلها و کانالهای سیم کشی باید از انحناها یا گوشههای باریک خودداری شود، گوشههای کانال سیم کشی باید تا حد امکان گسترده باشد.
کاربرد کابل آلومینیوم
از کابلهای آلومینیومی در کارهای برقی هم استفاده میشود. کابلهای آلومینیومی دارای انواع مختلفی هستند. کابل آلومینیوم به چند دسته تقسیم میشوند. از کابلهای آلومینیومی زمینی در پروژههای برقرسانی و توزیع نیرو با ولتاژ بسیار ضعیف استفاده میشود. ولتاژ کابلهای آلومینیومی زمینی بین 0.6 الی 1 ولت میباشد. کابلهای آلومینیومی هوایی در تیرهای برق و دکلهای برقی بسیار پرکاربرد هستند. کاربرد کابل آلومینیومی هوایی به سه دسته تقسیم میشوند:
1. کابل هوایی AAC که برای ولتاژ کم و متوسط استفاده میشود.
2. کابل هوایی AAAC که برای ولتاژهای متوسط و تقریبا بالا قابل استفاده میباشند.
3. کابل هوایی ACSR که این کابل برای ولتاژهای بسیار قوی استفاده میشوند. از این نوع کابل آلومینیومی خود نگهدار برای برقهای سه فاز و تک فاز نیز استفاده میشود.
کابل آلومینیوم فشار قوی برای انتقال جریان برق در سیستمهایی که ولتاژ انتقالیشان بیشتر از 30 کیلو وات است استفاده میشود. از جمله در نیروگاههای برق این کابل بسیار پر کاربرد است. کابلهای آلومینیومی 4*16 که دارای 4 رشته هستند برای انتقال برق فشار ضعیف با کابل سه فاز قابل استفاده میباشند. همچنین از کابل آلومینیوم 4*16 برای انتقال برق در مسیرهای کوتاه استفاده میشود.
کابل آلومینیوم افشان
کابل آلومینیوم افشان یکی از انواع کابلهاست که خواص رسانایی بسیار خوبی دارد و این ویژگی آن را از دیگر کابلهای موجود در بازار متمایز میکند. رسانای این کابل با توجه به خواص الکتریکی و مکانیکی و قیمت آن در مقایسه با سیم مسی باعث شده است که جایگزینی بسیار مناسب به حساب بیاید. در واقع کابل آلومینیومی به دلیل آلومینیوم به کار رفته در آن بسیار شکل پذیر است و البته در برابر زنگ زدگی و خوردگی نیز مقاومت بسیار خوبی دارد. یکی از بهترین کاربرد این نوع کابلها زمانی است که به کابل سربار نیاز داشته باشید. کابل سربار به یک کابلی گفته میشود که عمدتا بدون عایق هستند و در هوا یا فضای معلق به کار برده میشوند و همچنین معمولا لخت و بدون سرپوش هستند.
یکی از بارزترین مثالهای کاربرد کابل آلومینیوم افشان در داخل و بیرون شهر است که توسط پایههای برق ساپورت میشود.از آن جایی که کابل آلومینیومی باعث انتقال جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه دیگر میشود و به عبارتی بهتر در خطوط برق رسانی استفاده میشود، نه تنها در پایههای برق بلکه حتی برای توزیع برق ساختمانهای مسکونی نیز بسیار پر کاربرد است. همچنین از جمله نکات حائز اهمیت در مورد این کابلها این است که باید سایز و ابعاد و حتی مقاومت مورد نیاز را به طور دقیق انتخاب کنید. برای مثال زمانی که قصد دارید میزان اندازه یک کابل آلومینیومی را به دست آورید بهتر است که از سایز مقطع اطلاع داشته باشید که برای این کار کافی است که سایز مقطع را در 0.27 ضرب کنید و پاسخی که به دست میآورید در اصل همان وزن کابل شما در هر متر خواهد بود.
کابل آلومینیوم زره دار
این کابل دارای یک محافظ است که تحت عنوان زره خوانده میشود. لذا از امنیت بالاتری برخوردار است. این زره باعث کاهش نویز میباشند. برندهای مختلفی کابل آلومینیوم زره دار را تهیه و تولید نمودهاند که از جمله میتوان به برند محبوب تسلا اشاره نمود. این برند محصولات با کیفیت و با رعایت اصول استاندارد تولید میکند. لایه زره اغلب به شکل مفتول و یا نوارهایی از جنس فولاد گالوانیزه است. کابل زره دار دارای قدرت بالایی هستند و اغلب در سیستمهای انتقال برق از زمین استفاده میشوند.
این کابلها در سیستمهای برق ضعیف نیز کاربرد دارند. حنس عایق این کابلها از پی وی سی است و دارای مقاومت بالایی در مقابل اب و رطوبت است. این کابلها ساختاری به صورت لایه لایه دارند و لایه اول چند رشته سیم با هادی آلومینیوم است و دارای روکش از جنس پی وی سی میباشد و در نهایت دارای زره از جنس فولاد گالوانیزه است.
کابل آلومینیوم خودنگهدار
کابلهای آلومینیوم خودنگهدار دارای روکشهایی هستند که در روی دکلها و پایههای توزیع برق، توسط یک نگهدارنده نصب و نگهداشته میشوند. از کاربردهای اساسی آنها میتوان در جهت انتقال و توزیع نیرو در خطوط هوایی اشاره کرد. با این وجود سابقه بکارگیری کابلهای آلومینیوم خودنگهدار در شبکههای برق ایران چندان طولانی نیست، اما باتوجه به مزایای متعدد مورد استقبال بسیاری قرار گرفتند. در واقع این کابلها خصوصیات بهتری نسبت به هادیهای آنیل نشده مسی ارائه میدهند؛ همچنین باتوجه به عایق دار بودن امکان بروز اتصالی بین رشتهها بین میرود.
کابل آلومینیومی خودنگهدار به نام ABC مشهور است. کابل آلومینیوم خودنگهدار از محبوبیت زیادی در کشور ما برخوردار بوده و آن به دلیل قابلیتهایی دیگری مانند آسانی در نصب و نگهداری و مرتب بودن این کابل است. کابل آلومینیوم خود نگهدار علاوه بر مزیتهای گفته شده از معایبی نیز برخورد است که ازجمله این معایب میتوان به دهانه کوتاهتر و قطبتر (به دلیل افزایش وزن)، نصب سخت آن در مناطق کوهستانی اشاره کرد و در بسیاری از مواقع هزینهی نصب این نوع کابلها از خود کابل گرانتر تمام میشود؛ همچنین گفتنی است در کشورهای توسعهیافته از این کابل بسیار استفاده میشود، درحالیکه کشورهای درحالتوسعه برای انتقال برق همچنان از هادیهای لخت استفاده میکنند.